info
Bedankt voor uw bezoek aan mijn website! Kom gerust nog een keer terug.

Mijn ervaring

Door inmiddels al de nodige ervaring met Wintrack opgedaan te hebben, was het maken van een goed railplan een stuk eenvoudiger. Na een paar mindere ontwerpen heb ik ondanks de kleinere afmetingen toch weer een goed railplan kunnen maken.

Zoals beschreven op de Bietschtal 2010 Ontwerp heb ik voor een verrijdbare modelspoorbaan gekozen. Op deze pagina beschrijf ik van het railplan de verschillende delen waaruit de modelspoorbaan opgebouwd gaat worden.

Hoogte

Als basishoogte heb ik 90 cm aangehouden. Vanaf deze hoogte worden alle te bouwen railsporen opgebouwd:

Het schaduwstation

Vanuit het hoofdstation loopt een dubbel spoor naar het schaduwstation. Over dit spoor kunnen treincombinaties naar het schaduwstation of terug naar het hoofdstation rijden. In het schaduwstation zijn 4 opstelsporen, elk met een lengte van 103.2 cm, ingericht om complete, tijdelijk niet in gebruikzijnde, treincombinaties te stationeren.

Het hoofdstation

Het hoofdstation bestaat uit 3 sporen:

Vanuit de linkerzijde van het station gaat een dubbel spoor via een hondebot en een klimspiraal naar de Bietschtal burg om vandaar in een keerlus te eindigen. Vanuit de rechtzijde van het station gaat een dubbel spoort naar het hierboven beschreven schaduwstation. Aan de voorzijde van het hoofdstation zijn enkele rangeersporen gesitueerd en kunnen de stoomlocomotieven verzorgd worden.

Het stationsgebouw Schwarzburg neemt op in het stationsgebied een hoofdrol in.

De bergbaan

Via het hondebot en de klimspriaal die vanaf het hoofdstation komt gaat het dubbelspoors naar de Bietschtalburg. Na de Bietschtalbrug splitst het dubbelspoor zich op in een enkelspoor dat eindigt in een keerlus. In de keerlus is een klein stationnetje Lengmoos gesitueerd waar reizigers in en uit kunnen stappen.

Het complete railplan

Hier een blik op het complete railplan inclusief gebouwen en bomen. De gekozen gebouwen zijn slechts voor de beeldvorming geplaatst en zijn geen afbeelding van de gebouwen die ik op mijn modelspoorbaan ga gebruiken. Ook de bomen zijn slechts voor de beeldvorming geplaatst.

3D weergave

Om een indruk te krijgen van hoe mijn modelspoorbaan er ongeveer zou kunnen gaan uitzien kan met behulp van Wintrack het ontworpen railplan in 3-d afgebeeld worden. De 3-d afbeeldingen vanuit verschillende posities bekeken worden. Hieronder zijn 4 statische afbeeldingen geplaatst. Deze geven een aardig beeld hoe mijn modelspoorbaan er uit kan gaan zien.