info
Bedankt voor uw bezoek aan mijn website! Kom gerust nog een keer terug.

Verlichting op de modelspoorbaan brengt het fictieve leven op de baan tot leven. Haast van alles kan tegenwoordig voorzien worden van verlichting. Gekleurd licht of gewoon wit wit licht. Continue brandend, dimmend, of knipperend, u zegt het maar. Lampjes voorzien van de traditionele gloeilampjes of de nieuwe mogelijkheden met ledjes in alle maten en kleuren, alles is mogelijk.

Personenwagen binnenverlichting

Benodigdheden

De Viesmann ledstrip 5049 is voorzien van 14 warm gele leds. De strip kan indien nodig ingekort worden en is geschikt voor wissel- en gelijkspanning

Voor de koppeling van de ledstrips in de personenwagens maak ik gebruik van deze miniatuurstekkers. Prijstechnisch een stuk goedkoper dan de stroomvoerende koppelingen.

Voor de stroomtoevoer maak ik gebruik van de Marklin sleper en van de Marklin massaveer. Ik had deze beide doosjes al liggen, anders kan beter de Marklin sleper en massaveer combinatie gekocht worden. Immers de verlichting zelf wordt niet gebruikt.

Het inbouwen

Allereerst wordt een ledstrip voorzien van aan een zijde 1 draad (toevoer stroom) en aan de andere zijde 3 draden (massa aansluiting en koppeling naar volgende wagen). Zorg wel voor soepel draad in verband met de koppeling van de wagens.

Alle andere ledstrips worden aan beide zijden voorzien van 2 draden. Deze draden worden gebruikt voor de koppeling naar de vorige en volgende wagen.

De laatste strip ook voorzien van 2 draden aan beide zijden heeft slechts 2 draden nodig voor de koppeling. De 2 draden aan de andere zijde worden gebruikt voor de sluitlichten.

Viessmann heeft toen dit product op de markt kwam het aansluitschema bij de strips meegeleverd. Omdat deze strips nu niet meer leverbaar zijn (inmiddels opgevolgd door een nieuwe modernere versie) kunt u hier het PDF bestand bekijken door de volgende hyperlink te klikken: Viessmann ledstrip aansluitschema PDF document

Een personenwagen wordt voorzien van een sleper en de massaveer. De ledstrip die voorzien is van aan een zijde van 1 draad en aan de andere zijde 3 draden wordt in deze personenwagen ingebouwd. De draad aan de zijde waar maar 1 draad zit wordt op de sleper aangesloten. De zijde waar 3 draden zitten, daarvan wordt 1 draad op de de massaveer aangesloten.

Nadat de draden allen gesoldeerd zijn, kan de ledstrip met behulp van zelfklevend plakband aan de binnenkant van de personenwagen kap vastgeplakt worden. Zorg ervoor dat de afstand tussen plastic kap en ledstrip voldoende is, want de electrische componenten kunnen toch nog behoorlijk warm worden, zie het Viessmann ledstrip aansluitschema PDF document hierboven.

Door 2 gaatjes geboord in de plastic kap worden de draden voor de koppeling naar buiten gevoerd. Op een draad wordt een miniatuurstekker gesoldeerd en voorzien van krimphuls. Op de andere draad wordt ook een miniatuurstekker, echter andersom, gesoldeerd en ook voorzien van een krimphuls.

De andere te koppelen wagen wordt op deze wijze ook voorzien van de miniatuurstekkers, echter in spiegelbeeld. Dit om de koppeling zodadelijk mogelijk te maken en hierbij de juiste draden te koppelen.

Sluitverlichting

Tja nu alles gesoldeerd is en aangesloten is, willen de passagiers natuurlijk als eerste zien wat het resultaat is geworden. Vol nieuwsgierigheid en verwachting hebben zij al plaatsgenomen in het rijtuig.

De klasse 1 personenwagen is voorzien van de ledverlichting met warmgele leds. Het resultaat mag er zien. De reacties van de Preisertjes is erg positief. Eindelijk kunnen zij zien wat er in hun rijtuig gebeurd.

Omdat Silflor erg duur is en in Nederland niet goed te verkrijgen is, kan ook gebruik gemaakt worden van netten zoals deze in de tuinmarkt verkocht worden of de netjes waarin fruit of uien verkocht wordt.
De maaswijdte mag maximaal 1 cm bedragen. Snijdt rechthoekjes van 2 of 4 (in elk geval een even aantal) mazen uit.


Straatverlichting

Zodra ik bezig ben met aanleg en installatie van straatverlichting, wordt in dit item de tips met betrekking tot straat verlichting getoond.


Gebouwen verlichting

Zodra ik bezig ben met aanleg en installatie van gebouwen verlichting, wordt in dit item de tips met betrekking tot gebouwen verlichting getoond.